Farsz: pieczarki opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oleju. Szynkę pokroić w paseczki. Dodać do wcześniej przygotowanych składników. Smażyć
razem ok. 2 minut. Dodać pieczarki i całość doprawić solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki smażyć razem, aż grzyby puszczą sok. Odstawić z ognia. Wymieszać z tartą bułką, żeby farsz był gęściejszy. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
Dodać do farszu. Rokpol (można zastąpić bryndzą albo innym owczym serem) zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Dodać do farszu, wymieszać.
Ciasto naleśnikowe zamieszać (jeśli jest zbyt gęste, dolać wody). Usmażyć cienkie naleśniki. Każdy posmarować farszem. Zwinąć w rulony.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i obsypanym tartą bułką. Posypać serem. Zapiekać 10 min w temp. 200˚C.
Podawać gorące.
Naleśniki mojej mamy
Składniki na ciasto:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody (np. gazowanej)
1 jajko
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
1/2 kg sera twarogowego
1 żółtko
2-3 łyżki gęstej śmietany
cukier puder wg uznania
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki rodzynek
Troszeczkę tłuszczu, do usmażenia pierwszego placka naleśnikowego (np. oleju)
Wykonanie ciasta:
Do wysokiego naczynia wsypujemy
1 1/2szklanki mąki pszennej, pół łyżeczki soli, 1jajko. Wlewamy szklankę mleka, szklankę wody i 3 łyżki oleju.Wszystko miksujemy na jednolitą masę i odstawiamy na 30 min.
Wykonanie farszu z sera:
Ser przepuścić przez maszynkę, dodać żółtko, 2-3 łyżki gęstej śmietany, cukier puder według uznania, szczypta soli, 1 łyżeczkę cynamonu i 3 łyżki rodzynek.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Z przygotowanego ciasta smażyć placki naleśnikowe. Placki smarujemy przygotowanym serem i zwijamy w ruloniki. Tak przygotowane naleśniki przesmażamy na patelni posmarowanej minimalną ilością tłuszczu.
Z tej proporcji usmażymy 14 naleśników o średnicy 20 cm.
Dodaj komentarz