
Składniki
CIASTO :
20 dag mąki
2 jajka
szklanka mleka
szklanka wody
sól
olej do smażenia
FARSZ:
30 dag pieczarek
20 dag szynki w plasterkach (lub innej wędliny)
duża cebula
20 dag sera pleśniowego typu rokpol
2 łyżki tartej bułki
pęczek szczypiorku
sok z cytryny
sól i pieprz
DO ZAPIEKANIA :
6 łyżek startego żółtego sera
po łyżce masła i tartej bułki
Przygotowanie
Ciasto: składniki zmiksować. Odstawić.
Farsz: pieczarki opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oleju. Szynkę pokroić w paseczki. Dodać do wcześniej przygotowanych składników. Smażyć
razem ok. 2 minut. Dodać pieczarki i całość doprawić solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki smażyć razem, aż grzyby puszczą sok. Odstawić z ognia. Wymieszać z tartą bułką, żeby farsz był gęściejszy. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
Dodać do farszu. Rokpol (można zastąpić bryndzą albo innym owczym serem) zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Dodać do farszu, wymieszać.
Ciasto naleśnikowe zamieszać (jeśli jest zbyt gęste, dolać wody). Usmażyć cienkie naleśniki. Każdy posmarować farszem. Zwinąć w rulony. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i obsypanym tartą bułką. Posypać serem. Zapiekać 10 min w temp. 200˚C.
Podawać gorące.
Dodaj komentarz