Kanapki dietetyczne na bankiet

kanapki na bankiet

Kanapki to świetna przekąska na imprezach i bankietach firmowych. Poniżej prezentujemy kilka sprawdzonych przepisów na kanapki dietetyczne, które doskonale sprawdzą się na bankiecie.

Kanapki z pastą z jajek

Składniki:

4 kromki chleba Graham 120g
3 jajka rozmiar M
25 g margaryny z kwasami omega 3 (więcej niż łyżka)
kilka gałązek pietruszki
sól

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Pietruszkę drobno posiekaj. Wymieszaj dokładnie jajka, z margaryną i pietruszką, dopraw solą. Posmaruj kromki chleba pastą jajeczną. Smacznego!

Dietetyczne kanapki z łososiem

Do wędzonego łososia bardzo dobrze pasuje koperek i świeżo mielony pieprz kolorowy.

Składniki:

2 kromki chleba Graham 60g
40g wędzonego łososia
sok z cytryny
świeżo mielony pieprz kolorowy
gałązka koperku
2 liście sałaty

Przygotowanie:

Na kromki chleba wyłóż wędzonego łososia i poszarpaną sałatę. Skrop łososia sokiem z cytryny i posyp pieprzem oraz koperkiem. Smacznego!

Kanapki z kurczakiem

Do przyrządzenia kanapek z kurczakiem można wykorzystać upieczonego wcześniej kurczaka w woreczku do pieczenia. Można również podsmażyć pokrojonego kurczaka na patelni bez dodatku tłuszczu.

Składniki:

3 kromki chleba Graham 90g
50 g kurczaka upieczonego wcześniej w woreczku do pieczenia z ulubionymi przyprawami
łyżka ketchupu
miseczka mieszanki sałat

Przygotowanie:

Kromki chleba posmaruj domowym ketchupem, połóż na nich kawałki ostudzonego kurczaka oraz sałatę. Jeżeli nie masz upieczonego wcześniej kurczaka możesz świeżego pokroić na małe kawałki i podsmażyć bez tłuszczu na nieprzywierającej patelni z dodatkiem ulubionych przypraw.

Dietetyczne kanapki z kiełkami

Kiełki są wspaniałym źródłem wielu cennych witamin i minerałów, dlatego warto dodawać je do posiłków.

Składniki:

2 grube kromki chleba Graham 70g
2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego 3% tłuszczu 40 g
garść kiełków rzodkiewki, lucerny lub brokuła
sól morska

Przygotowanie:

Kanapki posmaruj serkiem i posyp kiełkami. Dopraw solą. Smacznego:)

Naleśniki mojej mamy

Składniki na ciasto:

1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody (np. gazowanej)
1 jajko
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:

1/2 kg sera twarogowego
1 żółtko
2-3 łyżki gęstej śmietany
cukier puder wg uznania
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki rodzynek
Troszeczkę tłuszczu, do usmażenia pierwszego placka naleśnikowego (np. oleju)

Wykonanie ciasta:
Do wysokiego naczynia wsypujemy
1 1/2szklanki mąki pszennej, pół łyżeczki soli, 1jajko. Wlewamy szklankę mleka, szklankę wody i 3 łyżki oleju.Wszystko miksujemy na jednolitą masę i odstawiamy na 30 min.

Wykonanie farszu z sera:

Ser przepuścić przez maszynkę, dodać żółtko, 2-3 łyżki gęstej śmietany, cukier puder według uznania, szczypta soli, 1 łyżeczkę cynamonu i 3 łyżki rodzynek.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Z przygotowanego ciasta smażyć placki naleśnikowe. Placki smarujemy przygotowanym serem i zwijamy w ruloniki. Tak przygotowane naleśniki przesmażamy na patelni posmarowanej minimalną ilością tłuszczu.

Z tej proporcji usmażymy 14 naleśników o średnicy 20 cm.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*