Ciasto naleśnikowe można przygotować z mleka, wody lub mieszanki mleka z wodą.
Wiele osób lubi naleśniki z serem, naleśniki ze szpinakiem, naleśniki zapiekane, naleśniki czekoladowe, pozostaje powiedzieć smacznego!
PRZEPIS NA: JAK ZROBIĆ NALEŚNIKI
SKŁADNIKI POTRZEBNE DO ZROBIENIA NALEŚNIKÓW:
2 szklanki wody
2 szklanki mleka krowiego lub sojowego
2,5 – 3,5 szklanki mąki (pszennej lub mieszanki bezglutenowej) – ilość mąki zależy od tego, jaka jest to maka. Im wyższy symbol, tym bardziej wchłania wodę. Konsystencję ciasta poznacie dopiero po 15 minutach od jego przygotowania. Wtedy można dosypać maki lub dolać trochę wody.
1 lub 2 jajka (opcjonalnie)
duża szczypta soli
około 50 ml oleju
PRZYGOTOWANIE NALEŚNIKÓW:
W misce mieszam dokładnie wodę, mleko, jajka i mąkę ze szczyptą soli. Ciasto musi być lejące i gładkie. Odstawiam je na 15-30 minut, aby ulotniły się bąbelki powietrza i gluten związał.
2. Po odpoczynku ciasto lekko zgęstnieje. Do ciasta naleśnikowego dodaję olej i mieszam ponownie bardzo dokładnie do czasu, aż połączy się z ciastem. W razie potrzeby dolewam wodę.
3. Mocno rozgrzewam patelnię. Pierwszego naleśnika smażę na odrobinie oleju tak, aby łatwo odszedł od patelni. Naleśniki przewracam drewnianą szpatułką. Wykładam na talerz i podaję jeszcze ciepłe!
Dodaj komentarz