Naleśniki bez jajek

Przepis na NALEŚNIKI BEZ JAJEK

2 szklanki wody (najlepiej mineralnej, gazowanej ale kranowa też może być)
2 szklanki mleka krowiego lub sojowego (właściwie każde mleko się nadaje, najmniej ryżowe ponieważ bardzo się lepi do patelni)
4 – 4,5 szklanki mąki pszennej (ewentualnie mieszanki bezglutenowej) – ilość mąki zależy od tego, jaka jest to mąka. Im wyższy symbol, tym bardziej wchłania wodę. Konsystencję ciasta poznacie dopiero po 15 minutach od jego przygotowania. Wtedy można dosypać mąki lub dolać trochę wody.
duża szczypta soli
około 60 ml oleju

PRZYGOTOWANIE PRZEPISU NA NALEŚNIKI BEZ JAJEK

W misce mieszam dokładnie wodę, mleko, mąkę ze szczyptą soli. Ciasto musi być lejące i gładkie. Odstawiam je na 15-30 minut, aby ulotniły się bąbelki powietrza i gluten związał.

Po odpoczynku ciasto lekko zgęstnieje. Do ciasta naleśnikowego dodaję olej i mieszam ponownie bardzo dokładnie do czasu, aż połączy się z ciastem. W razie potrzeby dolewam wodę, ciasto potrafi gęstnieć w trakcie stania.

Mocno rozgrzewam patelnię. Pierwszego naleśnika smażę na odrobinie oleju tak, aby łatwo odszedł od patelni. Naleśniki przewracam drewnianą szpatułką. Wykładam na talerz i podaję jeszcze ciepłe!

Do smażenia naleśników najlepiej nadają się patelnie z nieprzywierającą powłoką!

Naleśniki mojej mamy

Składniki na ciasto:

1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody (np. gazowanej)
1 jajko
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:

1/2 kg sera twarogowego
1 żółtko
2-3 łyżki gęstej śmietany
cukier puder wg uznania
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki rodzynek
Troszeczkę tłuszczu, do usmażenia pierwszego placka naleśnikowego (np. oleju)

Wykonanie ciasta:
Do wysokiego naczynia wsypujemy
1 1/2szklanki mąki pszennej, pół łyżeczki soli, 1jajko. Wlewamy szklankę mleka, szklankę wody i 3 łyżki oleju.Wszystko miksujemy na jednolitą masę i odstawiamy na 30 min.

Wykonanie farszu z sera:

Ser przepuścić przez maszynkę, dodać żółtko, 2-3 łyżki gęstej śmietany, cukier puder według uznania, szczypta soli, 1 łyżeczkę cynamonu i 3 łyżki rodzynek.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Z przygotowanego ciasta smażyć placki naleśnikowe. Placki smarujemy przygotowanym serem i zwijamy w ruloniki. Tak przygotowane naleśniki przesmażamy na patelni posmarowanej minimalną ilością tłuszczu.

Z tej proporcji usmażymy 14 naleśników o średnicy 20 cm.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*