Przepis na NALEŚNIKI BEZ JAJEK
2 szklanki wody (najlepiej mineralnej, gazowanej ale kranowa też może być)
2 szklanki mleka krowiego lub sojowego (właściwie każde mleko się nadaje, najmniej ryżowe ponieważ bardzo się lepi do patelni)
4 – 4,5 szklanki mąki pszennej (ewentualnie mieszanki bezglutenowej) – ilość mąki zależy od tego, jaka jest to mąka. Im wyższy symbol, tym bardziej wchłania wodę. Konsystencję ciasta poznacie dopiero po 15 minutach od jego przygotowania. Wtedy można dosypać mąki lub dolać trochę wody.
duża szczypta soli
około 60 ml oleju
PRZYGOTOWANIE PRZEPISU NA NALEŚNIKI BEZ JAJEK
W misce mieszam dokładnie wodę, mleko, mąkę ze szczyptą soli. Ciasto musi być lejące i gładkie. Odstawiam je na 15-30 minut, aby ulotniły się bąbelki powietrza i gluten związał.
Po odpoczynku ciasto lekko zgęstnieje. Do ciasta naleśnikowego dodaję olej i mieszam ponownie bardzo dokładnie do czasu, aż połączy się z ciastem. W razie potrzeby dolewam wodę, ciasto potrafi gęstnieć w trakcie stania.
Mocno rozgrzewam patelnię. Pierwszego naleśnika smażę na odrobinie oleju tak, aby łatwo odszedł od patelni. Naleśniki przewracam drewnianą szpatułką. Wykładam na talerz i podaję jeszcze ciepłe!
Do smażenia naleśników najlepiej nadają się patelnie z nieprzywierającą powłoką!
Dodaj komentarz