Zdrowe naleśniki

ZDROWE NALEŚNIKI PRZEPIS

SKŁADNIKI DANIA: ZDROWE NALEŚNIKI

3 szklanki quinoa czyli komosy ryżowej, kolor obojętny u mnie biała
3 łyżki siemienia lnianego
3 szklanki mleka roślinnego lub zwierzęcego (u mnie mleko migdałowe)
1,5-2 litry wody
szczypta soli
60-80 ml oleju
PRZYGOTOWANIE DANIA ZDROWE NALEŚNIKI

Kasze płucze na sicie, zalewam w garnku woda i zostawiam najlepiej na 12 godzin, żeby napęczniała.
Odcedzam na cisie, płuczę pod kranem. Przekładam do blendera, Dolewam mleko lub jeśli chcę wersje mega wytrawną, wtedy zamieniam na wodę, olej, dodaję sól i miksuję na gładka masę.
Przelewam do miski.
Siemię mielę w młynku do kawy, zalewam 1/2-2/3 szklanki wrzącej wody. Mieszam i zostawiam aż zrobi się glutek.
Łączę ciasto na naleśniki z siemieniem. Mieszam i odstawiam na 30 minut.
Rozgrzewam patelnię (u mnie teflonowa) z 1 łyżką oleju, smażę pierwszego naleśnika. Do następnych nie trzeba już natłuszczać patelni. Smażę tak, jak Smaży się naleśniki. Najpierw z jednej strony, gdy brzegi się zarumienią, przekładam na drugą. Te naleśniki trzeba smażyć z obu! Układam na talerzu jeden na drugim.
Podaję z dowolnymi dodatkami.

Naleśniki mojej mamy

Składniki na ciasto:

1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody (np. gazowanej)
1 jajko
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:

1/2 kg sera twarogowego
1 żółtko
2-3 łyżki gęstej śmietany
cukier puder wg uznania
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki rodzynek
Troszeczkę tłuszczu, do usmażenia pierwszego placka naleśnikowego (np. oleju)

Wykonanie ciasta:
Do wysokiego naczynia wsypujemy
1 1/2szklanki mąki pszennej, pół łyżeczki soli, 1jajko. Wlewamy szklankę mleka, szklankę wody i 3 łyżki oleju.Wszystko miksujemy na jednolitą masę i odstawiamy na 30 min.

Wykonanie farszu z sera:

Ser przepuścić przez maszynkę, dodać żółtko, 2-3 łyżki gęstej śmietany, cukier puder według uznania, szczypta soli, 1 łyżeczkę cynamonu i 3 łyżki rodzynek.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Z przygotowanego ciasta smażyć placki naleśnikowe. Placki smarujemy przygotowanym serem i zwijamy w ruloniki. Tak przygotowane naleśniki przesmażamy na patelni posmarowanej minimalną ilością tłuszczu.

Z tej proporcji usmażymy 14 naleśników o średnicy 20 cm.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*