ZDROWE NALEŚNIKI PRZEPIS
SKŁADNIKI DANIA: ZDROWE NALEŚNIKI
3 szklanki quinoa czyli komosy ryżowej, kolor obojętny u mnie biała
3 łyżki siemienia lnianego
3 szklanki mleka roślinnego lub zwierzęcego (u mnie mleko migdałowe)
1,5-2 litry wody
szczypta soli
60-80 ml oleju
PRZYGOTOWANIE DANIA ZDROWE NALEŚNIKI
Kasze płucze na sicie, zalewam w garnku woda i zostawiam najlepiej na 12 godzin, żeby napęczniała.
Odcedzam na cisie, płuczę pod kranem. Przekładam do blendera, Dolewam mleko lub jeśli chcę wersje mega wytrawną, wtedy zamieniam na wodę, olej, dodaję sól i miksuję na gładka masę.
Przelewam do miski.
Siemię mielę w młynku do kawy, zalewam 1/2-2/3 szklanki wrzącej wody. Mieszam i zostawiam aż zrobi się glutek.
Łączę ciasto na naleśniki z siemieniem. Mieszam i odstawiam na 30 minut.
Rozgrzewam patelnię (u mnie teflonowa) z 1 łyżką oleju, smażę pierwszego naleśnika. Do następnych nie trzeba już natłuszczać patelni. Smażę tak, jak Smaży się naleśniki. Najpierw z jednej strony, gdy brzegi się zarumienią, przekładam na drugą. Te naleśniki trzeba smażyć z obu! Układam na talerzu jeden na drugim.
Podaję z dowolnymi dodatkami.
Dodaj komentarz