Naleśniki z warzywami

NALEŚNIKI Z WARZYWAMI PRZEPIS

NALEŚNIKI Z WARZYWAMI SKŁADNIKI

10-12 naleśników
½ główki brokułu
1 puszka lub słoik kukurydzy
200 g żółtego sera krowiego lub wegańskiego
3 marchwie
2 cebule
1 papryka
2 łyżki oleju
sos pomidorowy
śmietana zwierzęca lub roślinna
opcjonalnie można dodać jeszcze listki szpinaku, jarmużu, pieczarki lub pokrojonego w kostkę upieczonego kurczaka.
NALEŚNIKI Z WARZYWAMI PRZYGOTOWANIE

Smażę naleśniki, proszę wybrać dowolne i najbardziej odpowiadające, a jest 16 przepisów -> jak zrobić naleśniki
Cebule obieram, kroję w kostkę i smażę na oleju. Powinna być złota.
Marchew obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, tak samo ścieram ser.

Brokuł dzielę na różyczki.
Paprykę kroje w drobną kostkę.
W misce mieszam odlaną na sicie z wody kukurydzę, cebule, paprykę, ser żółty, różyczki brokułu.

Naleśnik układam na talerzu, rozprowadzam farsz. Zwijam naleśnik w rulon i układam w naczyniu żaroodpornym. Po ułożeniu wszystkich, polewam je sosem pomidorowym i zapiekam w piekarniku pod grzałka przez 20 minut tak aby ser się roztopił.

Przed podaniem polewam śmietaną.

Naleśniki mojej mamy

Składniki na ciasto:

1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody (np. gazowanej)
1 jajko
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:

1/2 kg sera twarogowego
1 żółtko
2-3 łyżki gęstej śmietany
cukier puder wg uznania
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki rodzynek
Troszeczkę tłuszczu, do usmażenia pierwszego placka naleśnikowego (np. oleju)

Wykonanie ciasta:
Do wysokiego naczynia wsypujemy
1 1/2szklanki mąki pszennej, pół łyżeczki soli, 1jajko. Wlewamy szklankę mleka, szklankę wody i 3 łyżki oleju.Wszystko miksujemy na jednolitą masę i odstawiamy na 30 min.

Wykonanie farszu z sera:

Ser przepuścić przez maszynkę, dodać żółtko, 2-3 łyżki gęstej śmietany, cukier puder według uznania, szczypta soli, 1 łyżeczkę cynamonu i 3 łyżki rodzynek.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Z przygotowanego ciasta smażyć placki naleśnikowe. Placki smarujemy przygotowanym serem i zwijamy w ruloniki. Tak przygotowane naleśniki przesmażamy na patelni posmarowanej minimalną ilością tłuszczu.

Z tej proporcji usmażymy 14 naleśników o średnicy 20 cm.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*