PRZEPIS NA NALEŚNIKI GRYCZANE
SKŁADNIKI NA DANIE: NALEŚNIKI GRYCZANE
400 g niepalonej kaszy gryczanej (dwie pełne szklanki)
80 ml siemienia lnianego mielonego
325 ml mleka roślinnego (dowolne sojowe, orzechowe, kokosowe lub woda)
250 ml wrzącej wody do siemienia
woda do moczenia kaszy – około 2-3 litrów + woda do konsystencji ciasta
szczypta soli
około 80 ml oleju
PRZYGOTOWANIE DANIA: NALEŚNIKI GRYCZANE
Kaszę gryczaną płuczę na sicie, zalewam około 2-3 litrami wody i zostawiam na noc do napęcznienia. Rano odcedzam na sicie i płuczę dokładnie.
Siemię wkładam do miski, wlewam około 250 ml wrzątku i miksuje blenderem, żeby uzyskać konsystencję budyniu.
Do blendera wkładam wypłukaną kaszę, wlewam mleko i blenduję na jednolitą masę.
Wylewam do miski, łączę z glutem z siemienia, dosypuję soli, dolewam około 80 ml oleju i mieszam raz jeszcze. Ciasto odstawiam na 10 minut. Jeśli jest zbyt gęste dodaję wodę. Czasami jest to 20 ml innym razem 100 lub więcej. Trzeba dobrać na „oko” 🙂 Zmieszać najlepiej blenderem i odstawić na chwilę.
Pierwszego naleśnika smażę na lekko natłuszczonej patelni. Następne smażę już bez smarowania olejem. Każdy naleśnik przewracam na druga stronę, klasycznie jak zawsze.
Podaję z ulubionymi dodatkami.
Dodaj komentarz