Naleśniki gryczane

PRZEPIS NA NALEŚNIKI GRYCZANE

SKŁADNIKI NA DANIE: NALEŚNIKI GRYCZANE

400 g niepalonej kaszy gryczanej (dwie pełne szklanki)
80 ml siemienia lnianego mielonego
325 ml mleka roślinnego (dowolne sojowe, orzechowe, kokosowe lub woda)
250 ml wrzącej wody do siemienia
woda do moczenia kaszy – około 2-3 litrów + woda do konsystencji ciasta
szczypta soli
około 80 ml oleju
PRZYGOTOWANIE DANIA: NALEŚNIKI GRYCZANE

Kaszę gryczaną płuczę na sicie, zalewam około 2-3 litrami wody i zostawiam na noc do napęcznienia. Rano odcedzam na sicie i płuczę dokładnie.
Siemię wkładam do miski, wlewam około 250 ml wrzątku i miksuje blenderem, żeby uzyskać konsystencję budyniu.
Do blendera wkładam wypłukaną kaszę, wlewam mleko i blenduję na jednolitą masę.
Wylewam do miski, łączę z glutem z siemienia, dosypuję soli, dolewam około 80 ml oleju i mieszam raz jeszcze. Ciasto odstawiam na 10 minut. Jeśli jest zbyt gęste dodaję wodę. Czasami jest to 20 ml innym razem 100 lub więcej. Trzeba dobrać na „oko” 🙂 Zmieszać najlepiej blenderem i odstawić na chwilę.
Pierwszego naleśnika smażę na lekko natłuszczonej patelni. Następne smażę już bez smarowania olejem. Każdy naleśnik przewracam na druga stronę, klasycznie jak zawsze.
Podaję z ulubionymi dodatkami.

Naleśniki mojej mamy

Składniki na ciasto:

1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody (np. gazowanej)
1 jajko
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:

1/2 kg sera twarogowego
1 żółtko
2-3 łyżki gęstej śmietany
cukier puder wg uznania
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki rodzynek
Troszeczkę tłuszczu, do usmażenia pierwszego placka naleśnikowego (np. oleju)

Wykonanie ciasta:
Do wysokiego naczynia wsypujemy
1 1/2szklanki mąki pszennej, pół łyżeczki soli, 1jajko. Wlewamy szklankę mleka, szklankę wody i 3 łyżki oleju.Wszystko miksujemy na jednolitą masę i odstawiamy na 30 min.

Wykonanie farszu z sera:

Ser przepuścić przez maszynkę, dodać żółtko, 2-3 łyżki gęstej śmietany, cukier puder według uznania, szczypta soli, 1 łyżeczkę cynamonu i 3 łyżki rodzynek.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Z przygotowanego ciasta smażyć placki naleśnikowe. Placki smarujemy przygotowanym serem i zwijamy w ruloniki. Tak przygotowane naleśniki przesmażamy na patelni posmarowanej minimalną ilością tłuszczu.

Z tej proporcji usmażymy 14 naleśników o średnicy 20 cm.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*