PRZEPIS NA NALEŚNIKI BEZ MLEKA
SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI BEZ MLEKA
2 szklanki wody (najlepiej mineralnej, gazowanej zwykła kranowa też może być)
2 szklanki mleka sojowego, kokosowego lub migdałowego (właściwie każde mleko się nadaje, najmniej ryżowe ponieważ bardzo się lepi do patelni). Można również mleko zastąpić 2 szklankami soku pomarańczowego.
4 – 4,5 szklanki mąki pszennej (ewentualnie mieszanki bezglutenowej do naleśników) – ilość mąki zależy od tego, jaka jest to mąka. Im wyższy symbol, tym bardziej wchłania wodę. Konsystencję ciasta poznacie dopiero po 15 minutach od jego przygotowania. Wtedy można dosypać mąki lub dolać trochę wody.
duża szczypta soli
około 60 ml oleju
jeśli chcecie, możecie dodać do ciasta 2-3 jajka (ja nie dodaję)
PRZEPIS NA NALEŚNIKI BEZ MLEKA
W misce mieszam dokładnie wodę, mleko roślinne lub sok, mąkę ze szczyptą soli. Ciasto musi być lejące i gładkie. Odstawiam je na 15-30 minut, aby ulotniły się bąbelki powietrza i gluten związał.
Po odpoczynku ciasto lekko zgęstnieje. Do ciasta naleśnikowego dodaję olej i mieszam ponownie bardzo dokładnie do czasu, aż połączy się z ciastem. W razie potrzeby dolewam wodę, ciasto potrafi gęstnieć w trakcie stania.
Mocno rozgrzewam patelnię. Pierwszego naleśnika smażę na odrobinie oleju tak, aby łatwo odszedł od patelni. Naleśniki przewracam drewnianą szpatułką. Wykładam na talerz i podaję jeszcze ciepłe!
Do smażenia naleśników najlepiej nadają się patelnie z nieprzywierającą powłoką!
Dodaj komentarz