• naleśniki z przepisu Naleśniki przepis na ciasto naleśnikowe
• 200 g sera białego
• 100 ml śmietany
• garść rodzynek
• cukier
• cukier waniliowy
• masło do smażenia
PRZYGOTOWANIE DANIA: NALEŚNIKI Z SEREM
1. Przygotowuję naleśniki z przepisu Naleśniki – przepis podstawowy na ciasto naleśnikowe
2. W miseczce mieszam ser biały z rodzynkami, śmietaną i cukrem do czasu aż będzie miękki i łatwy do rozsmarowywania.
3. Rozkładam naleśnik, smaruję cienko serem i składam na pół i znowu na pół. Takie trójkąty smażę na maśle, idealnie mieszczą się 4 na patelnię. Delikatnie przekładam na drugą stronę. Zdejmuje na talerz i podaję ze śmietaną.
Naleśniki mojej mamy
Składniki na ciasto:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody (np. gazowanej)
1 jajko
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
1/2 kg sera twarogowego
1 żółtko
2-3 łyżki gęstej śmietany
cukier puder wg uznania
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki rodzynek
Troszeczkę tłuszczu, do usmażenia pierwszego placka naleśnikowego (np. oleju)
Wykonanie ciasta:
Do wysokiego naczynia wsypujemy
1 1/2szklanki mąki pszennej, pół łyżeczki soli, 1jajko. Wlewamy szklankę mleka, szklankę wody i 3 łyżki oleju.Wszystko miksujemy na jednolitą masę i odstawiamy na 30 min.
Wykonanie farszu z sera:
Ser przepuścić przez maszynkę, dodać żółtko, 2-3 łyżki gęstej śmietany, cukier puder według uznania, szczypta soli, 1 łyżeczkę cynamonu i 3 łyżki rodzynek.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Z przygotowanego ciasta smażyć placki naleśnikowe. Placki smarujemy przygotowanym serem i zwijamy w ruloniki. Tak przygotowane naleśniki przesmażamy na patelni posmarowanej minimalną ilością tłuszczu.
Z tej proporcji usmażymy 14 naleśników o średnicy 20 cm.
Dodaj komentarz