Składniki:
Ciasto:
– 1,5 szklanki mleka
– 1,5 szklanki wody
– ok. 300 g mąki
– 2 jajka
– 3 łyżki oleju (nie używam już tłuszczu do smażenia naleśników)
– sól
Farsz mięsny:
– 500g mielonego mięsa (dałam z szynki)
– 1 czerwona papryka
– 1 cebula
– 3-4 ząbki czosnku
– puszka kukurydzy konserwowej
– puszka pomidorów krojonych
– puszka czerwonej fasoli
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1-1,5 łyżeczki sosu tabasco (wedle uznania) lub chili w proszku
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– ½ łyżeczki oregano
– sól, pieprz
– ser żółty do posypania i zapieczenia (opcjonalnie)
Ciasto: Podane składniki zmieszać ze sobą przy pomocy miksera. Patelnię wysmarować cienko olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć z obu stron cienkie placki już bez użycia tłuszczu. Odstawić.
Farsz: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na oleju, po czym dodać mięso. Podsmażone mięso doprawić solą, pieprzem, tabasco i ziołami. Dodać pomidory z puszki, koncentrat oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić na niedużym ogniu pod przykryciem 10-15 minut, aż papryka trochę zmięknie. Na koniec wrzucić odsączone z zalewy (fasolę przelać dodatkowo wrzątkiem) kukurydzę i fasolę. Podusić jeszcze 2 minuty, po czy, odstawić.
Na każdy placek nakładać porcję farszu i zawijać w rulon nieco grubsze niż zwykle naleśniki. Można także zawinąć jak na krokiety – wedle gustu. Przed podaniem naleśniki podsmażyć, aby skórka była chrupiąca. Podawać polane ketchupem lub zapieczone z żółtym serem.
Smacznego!
Dodaj komentarz