proste
oraz te bardziej fantazyjne!

Przepis na naleśniki ze szpinakiem zapiekane z sosem beszamelowym




Składniki na ciasto :

  • ok. 1 i 1/2 szklanki mleka
  • ok. 1/2 szklanki wody
  • ok. 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • sól

Farsz :

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie ( 270g ) sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • pieprz

Sos beszamelowy :

  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
     
sposób wykonania :
  • usmażyć naleśniki
  • szpinak, nawet bez rozmrażania, przełożyć na patelnię i lekko podgrzać
  • po odparowaniu nadmiaru wody dodać masło, pieprz i fetę, lekko podsmażyć
  • czosnek dodać pod koniec smażenia
  • przygotować sos beszamelowy
  • naleśniki smarować farszem, zwijać i układać w naczyniu żaroodpornym
  • polać sosem beszamelowym, posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika
  • piec około 20 minut w temperaturze 200C